сряда, 6 май 2009 г.

SOFIA UNDERGROUND ИЗМИСЛИ КРИЗИСЕН ФЕСТИВАЛ БЕЗ ПАРИ

Поради липса на финансиране, тази година Международният фестивал на пърформанса Sofia Underground ще се проведе под формата на отворена програма с участието на артисти пожелали да се присъединят въпреки всичко. Програмата включва събития в периода 13-23 май и е озаглавена “(Sofia) Underground 2009. Кризисно издание без участието на София”. Основни подкрепящи организации са Нов български университет, Студио Даухаус, Ателие “Пластелин”, Центъра за култура и дебат “Червената къща”.

            Между най-интересните участия е това на американския артист Тед Ефремоф и неговия пърформанс “24 часов разговор”. Този художник от руски произход ще разговаря за изкуство и актуалните теми от света цяло денонощие на Шипка 6 в Нощта на музеите на 16 май. Пърформансът му е с участието на Ребека Паркър.

            Преди това на 14 май в Червената къща фестивалът организира дискусия на тема “Власт и Съвременно изкуство”, в която ще бъдат обсъдени проблемите за легитимността и успеха в условията на институционален вакуум. На 13 май също в Червената къща ще бъде представен варненския  фестивал “Видеохолика” с най-доброто от издание 2008. Селекцията ще може да бъде видяна и през следващите десет дена в зала “Андрей Николов”.

            В периода 15-22 май в “Пластелин” споменатият Тед Ефремоф ще организира дигитален пърформанс мост между София и Ню Йорк, озаглавен “Electric KIDS performance exchange” с участието на студенти от НБУ, НХГ и други.

            На 15 май фестивалът се пренася в новото пространство на Студио Даухаус (в читалището на Княжево) с програмата-теза “Времето е материал(но)” – където ще се включат експериментални  амбиент групи, видео артисти, пърформари от Театъра на голия охлюв и др, има също така съпътстваща видео-програма. Пак там във вечерта на 23 май се очаква голямо струпване на съвременен звук и образ.

            (Пост) теоретичния панел на проявата включва лекции в Червената къща: на 20 май с участието на доц. Михаил Чомаков и доц. Елена Иванова; на 22 май с участието на Ясен Марков.

            Кураторите Руен Руенов и Йово Панчев, които оглавяват Кризисния щаб на Sofia Underground смятат, че когато бъде направен опит едно толкова жизнено нещо като фестивала да бъде спряно, то става непреодолимо. Програмата е донякъде приблизителна или динамична. По принцип усилията за фиксиране на подобни събития са усилия хвърлени в погрешна посока. Условията на неадекватно отношение на администрацията и голяма част от обществеността към съвременното изкуство в различните му форми рефлектират неангажираността им със смислени неща като цяло. Да се живее в крак с времето не е само въпрос на вкус. Много важни са желанието на артистите и ентусиазма на публиката, които ние имаме в изобилие. Фестивал Sofia Underground съществува от 1997 и е едно от най-емблематичните събития на съвременното изкуство в България.

Съвсем скоро: 

Програма на фестивала.

Няма коментари: