понеделник, 17 май 2010 г.

Уважаеми колеги, приятели,

Екипът на ЦКД "Червената къща" своеволно и без каквато и да е свян организира фестивал Sofia Underground Chronicles.
Смятам за редно да заявя, че това не е фестивалът Sofia Underground, с който се занимаваме Руен Руенов (поставил началото на фестивала за пърформанс през 1997г.) и аз (през последните 4 години).
Изявата на ЧК е част от иначе чудесния фестивал / програма за изкуство "Изкуство в безтегловност", която вече няколко години дава сцена на дебютанти и т.н. Самият аз освен за последните няколко години, в които безрезервно и безкористно помагам на ЧК в дейността им свързана с визуални изкуства и тази година съдействах за някои събития в рамките на "Изкуство в безтегловност". За планирането на "електро-акустичен фестивал" озаглавен Sofia Underground Chronicles, обаче, не бях информиран, да не говорим за попитан, дали е редно да се ползва това име. Напротив, разбрах за случващото се вчера сутринта по фейсбук. На поисканото обяснение ми беше отговорено в тон, който ме кара да пиша този тип отворен донос, защото не съм фен на такива пасквили.

Смятам, че етиката и колегиалността, особено в подтиснатата и маргинализирана културна сцена на страната е основно неписано правило.
За мен, поне, това остава така. Затова и поради причината, че смятам допускането на тази, да речем, грешка за грозна и съм адски огорчен и обиден бих искал да се дистанцирам публично от екипа на "Червената къща" и мероприятието, което се провежда там.

Защо смятам че това е грозна постъпка и фестивал-менте:
1. Името на фестивала, така наречената "глава" е същото.
2. Времето за провеждане на фестивала традиционно е май, уикенда на "Нощта на музеите".
3. Мястото е същото (защото миналогодишния фестивал имаше няколко събития в "Червената къща"
4. Създава се, или може да се създаде очакването, че аз легитимирам името като човек асоцииран не без основание с екипа на "Червената къща" и по-конкретно "Изкуство в безтегловност". С други думи: свил съм фестивала от Руен и си го правя самосиндикално в ЧК.
5. 8 от артистите (половината) от участниците в настоящото събитие са участвали в Sofia Underground 2009 и/или 2008г.
6. Нито аз, нито Руен Руенов, нито някои от другите, замесени в Sofia Underground, бяхме информирани за намеренията за подготвяне на тази проява, въпреки че съм в постоянен контакт с институцията.
7. Случайно или не, никой от нас не беше поканен на събитието титуловано на името на нашия фестивал, а трябваше да разберем това от хора на улицата и fb. (това не е аргумент в защита на тезата ми, а подигравка с мен, която добавям по-скоро за наративен финиш).

За това, че нямаме възможност да организираме фестивала Sofia Underground, както по традиция през месец май се извиняваме.
Ще се опитаме да има фестивал през есента.

Поздрави и благодарим за отделеното време, на нас то костваше години труд.

Йово Панчев

Няма коментари: